Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


John Frusciante életrajza

2008.01.06

John Frusciante 1970. március 5-én született New Yorkban.
Apja, idősebb John Frusciante, aki egyébként ügyvéd és bíró, tehetséges zongorista, édesanyja, Gail pedig énekel - például vokálozik az Under the bridge alatt. Így mindkét szülő csak bíztatta zenei karierjében.
Két fiú- és két lánytestvére van (Erik és Michael illetve Anna és Lily). 

Fiatalságát gitározással és zenehallgatással töltöte. Leginkább a punk-rock stílus kötötte le.
15 évesen látta először zenélni a Red Hot Chili Peppers-t, Los Angeles-ben, a Variety Arts Center-ben. Rögtön a rajongójukká vált, különösen Hillel Slovak-évá. A Chili iránti rajongás az életét is teljesen megváltoztatta, 16 évesen elköltözött otthonról.
1988 karácsonyán fedezte őt fel az RHCP, de ugyanekkor a theThelonius Monster is felfigyelt rá. Természetesen a "harc" győztese a Red Hot Chili Peppers volt. Már 15 évesen egy gitár-virtuóz volt, napi 15 órát töltött "kettesben" Frank Zappa és Jimi Hendrix lemezekkel. Alain Johannes mondta egyszer, hogy John egy tökéletes Hillel-klón, nem csak a gitár-játékát tekintve, hanem úgy is áll, úgy is mozog, mint egykori példaképe.
A legnagyobb hatással (Hillel után, persze) Jimi Hendrix, Frank Zappa, Captain Beefheart, Jeff Beck, Jimmy Page, Eric Clapton, The Clash, Mick Jones, Pat Smear, Steve Jones, Matthew Ashman a Bow Wow Wow-ból és Joy Division volt rá. Csakúgy mint Flea, ő is nagyon szerette a jazz zenét, így John Coltrane és Ornette Coleman is többször adott neki ihletet.
 

1992. május 7-én, a Blood Sugar Sex Magik turné kellő közepén John kijelentette, hogy elhagyja a bandát. Később egy régi, Hillel Slovak és közte lezajlott beszélgetést hozott fel indokul, amikor Hillel megkérdezte tőle, hogy akkor is szeretné-e a Chilit, ha nem csak kisebb L.A.-i klubbokban játszanának, hanem világméretű bandává nőnének. Akkor ő nemmel válaszolt...
Kiválása után különböző bandákkal játszott, mint például a Thelonius monster, Bob Forrest, Trulio Disgracias és a három Amoebas, ami belőle, Flea-ből, és Stephen Perkins-ből állt.
Egy fekete-fehér filmet is készített barátjával, Johnny Depp-el, "Stuff" címmel.
Néhány évvel az RHCP elhagyása után súlyos drogproblémákkal küzdött.
1994-ben kiadta első szólóalbumár Niandra LaDaes and Usually Just a T-shirt címmel. Nem aratott vele nagy sikert, mert az emberek többsége nem értette, mit is akart ő ezzel mondani.
1997. augusztus 28-án aztán megjelentette második albumát is, melynek a Smiles From the Streets You Hold címet adta.
Sok időt töltött festéssel
, és jógázással, hogy megszabaduljon a drog okozta függőségétől.
 


Ő a banda egyetlen igazán "iskolázott" tagja: a Musicians Institute of Technology-ban végzett.
Mikor kilépett Chiliéktől, ideiglenesen Arik Marshall illetve Jesse Tobias vette át a helyét. Igazán viszont akkor tudtak újra összeállni, mikor a Jane's Addiction gitárosa, Dave Navarro volt John helyettese. 1998. április 6-án aztán az ő útjai is különváltak, és 23 nappal később nyilvánosságra hozták, hogy John Frusciante újra a Red Hot Chili Peppers gitárosa.


Szólóalbumok:
To Record Only Water For Ten Days - 2002
Smiles From The Streets You Hold - 1997
Niandra Ladaes And Usually Just A T-Shirt - 2003
Shadows Collide With People - 2004
The Will To Death - 2004
Ataxia - Automatic Writing - 2004
DC EP - 2004
Inside Of Emptiness - 2004
A Sphere in the Heart of Silence - 2004

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.